Menu główne

Bezglutenowe brownie to kulinarny hit każdego spotkania towarzyskiego. Zdrowsza wersja popularnego ciasta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.

 

Ostatnio odkrywam i testuję bezglutenowe potrawy. Moim najnowszym smakołykiem, który robi furorę, jest przepyszne brownie. Polecam spróbowanie, ponieważ jest banalne w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Składniki:
200 g. masła lub margaryny bio np. Alsan
200 g. czekolady gorzkiej np. 70% (jedna tabliczka)
200 g. kakao (ja uwielbiam Extra Brute)
3 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego lub ksylitolu
50 g. mąki ryżowej
50 g. mąki kukurydzianej
35 g. mąki ziemniaczanej
odrobina soli

Przygotowanie:
Masło/margarynę roztopić, dodać czekoladę i kakao (ja czasami dodaję również kilka drażetek masła kakaowego). Zmiksować jajka z cukrem/ksylitolem. Dodać do czekoladowej masy i zmiksować. Dodać mąki i sól. Ponownie zmiksować. Wylać do foremki (ja używam keksiarki) wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać drobno posiekanymi orzeszkami np. nerkowca.

Wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec 30 minut, a następnie pozostawić w środku przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po wyłożeniu pozostawić na kolejne 15 minut do przestygnięcia.