Menu główne

Dziś przygotowałam dla Was zestaw inspiracji dotyczących przekąsek oraz dań na przyjęcie. Całym sednem stworzenia idealnego menu jest podanie jedzenia w sposób ciekawy, kolorowy, a nawet zabawny. Takie serwowanie dań sprawdzi się na każdej imprezie, również na przyjęciu weselnym. Myślę, że największym problemem będzie tutaj przełamanie pewnych stereotypów i odpuszczenie sobie wszelkich myśli "Co ludzie powiedzą?" W naszej, polskiej mentalności na pierwszym miejscu stoi tradycja, dlatego bardzo trudno uwolnić się od wizji katastrofy kulinarnej i towarzyskiej z powodu braku "schabowego." To jest właśnie to co blokuje naszą kreatywność i ciągle postępujemy według utartych szablonów. Ja uważam, że oryginalne menu będzie dla naszych gości większą atrakcją niż potrawy, które goszczą na naszych stołach każdego dnia. Dla mnie wspaniałym aspektem jest również to, że każde z tych dań mogę dla siebie przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.

Prym w deserach wiodą pancakes i gofry. Podane z dużą ilością sezonowych owoców, udekorowane wstążkami, chorągiewkami z zabawnymi napisami i nadziane na patyczki do szaszłyków. Ja robię takie z pełnoziarnistej mąki, dodaję do nich owoce oraz syrop daktylowy. Fantastycznie wyglądają również naleśniki z nadzieniem podane w formie rolad, pociętych w kształcie sushi,  tortille ścięte ze skosa, albo tortellini na patyczkach szaszłykowych z sosami pełnymi ziół, podane w przezroczystych wazach lub naczyniach zrobionych z wydrążonej papryki. Bardzo dobrze sprawdzają się wszelkie zapiekanki od tych w pieczywie, poprzez zamknięte w cieście francuskim, aż po ciasto drożdżowe.  Dla niektórych zabrzmi to może jak szaleństwo, ale niezwykle atrakcyjne na przyjęciu mogą być kanapki. Wystarczy fikuśnie je przyciąć i owinąć pośrodku w pergamin oraz przewiązać kolorową wstążką, lub podać soczyście zielone tosty z awokado i szpinakiem. Do ekspozycji małych i poręcznych porcji przekąsek idealnie nadadzą się słoiczki i kolorowe papilotki. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Możemy nadziewać, dekorować i podawać w nietypowy sposób. Sukces gwarantowany!